Kako prepoznati bronhitis kod dece i kako se leči

Jak kašalj praćen obilnim sluzavim ili obojenim sekretom, koji može biti i žućkast, zelenkast, providan, a koji detetu ometa san može da bude simptom bronhitisa. Bronhitis je upala sluznice bronhija ili disajnih puteva kojima vazduh stiže do pluća. Kod dece je najčešće akutni, jer se obično nadovezuje na prehladu ili neku drugu infekciju gornjih disajnih puteva, a koji traje do tri nedelje. Hronični bronhitis je ređi, izaziva slične simptome, koji traju obično duže od četiri nedelje.

Simptomi bronhitisa kod dece

Simptomi bronhitisa se razlikuju u zavisnosti od ozbiljnosti bolesti, ali najčešći su:

  • Kašalj, suvi ili produktivan, kada dete iskašljava providan, žućkasti ili zelenkasti sekret
  • Šištanje u grudima i otežano disanje koji se najčešće javljaju od upaljenih, otečenih bronhija punih sekreta
  • Povišena temperatura i groznica, pogotovo kod bakterijskog bronhitisa
  • Malaksalost i iscrpljenost 
  • Gubitak apetita, koji se javlja zbog osećaja nelagodnosti u grlu i disajnim putevima

Vaše dete može takođe reći da ga bole grudi prilikom kašljanja. Može da ga boli i grlo, da ima jako zapušen nos, bolove u telu, glavobolju, da mu se zavrti u glavi kad ustane.

Kod vrlo male dece simptomi mogu biti manje specifični, pa ćete primetiti da nešto nije u redu ako dete postane uznemireno, plačljivo, odbija hranu, teže diše, nekad i čujno, kao da krči, što se javlja ako je nos pun sekreta.

 

Šta uzrokuje bronhitis kod dece?

Vrsta bronhitisa zavisi od toga da li je uzrokovan virusom ili bakterijama, a može da bude akutan (kratkotrajan) ili hroničan (dugotrajan).

Virusni akutni bronhitis nastaje usled virusne infekcije gornjih disajnih puteva, najčešće traje između sedam i deset dana, a kašalj koji ga prati može da traje i do tri nedelje i obično prolazi sam od sebe. Oko 95% slučajeva akutnog bronhitisa uzrokovano je virusima.

Bakterijski akutni bronhitis nastaje kad se na bronhije spusti bakterijska infekcija. Nije toliko čest kao virusni bronhitis, ali simptomi mogu da budu gotovo identični i da traju isto kao kod virusnog bronhitisa. Samo 5% slučajeva akutnog bronhitisa uzrokovano je bakterijama.

Hronični bronhitis traje duže od četiri nedelje, ali je redak kod mlađe dece jer su najčešći izazivači spoljni faktori kao što su pušenje, zagađenje, alergeni… U tinejdžerskoj populaciji se javlja tek u oko oko 5,5% slučajeva od svih bronhitisa, i tad je obično i povezan sa pušenjem.

 

Koja deca su u riziku od akutnog bronhitisa?

Akutni bronhitis može da se razvije kod bilo kog deteta, ali su mu neka deca ipak podložnija. Faktori rizika uključuju:

  • Astmu
  • Alergije na polen ili parfeme
  • Hronične probleme sa sinusima
  • Hronične bolesti disajnih puteva
  • Izlaganje spoljašnjem zagađenju
  • Izlaganje pasivnom pušenju

 

Kada posetiti lekara?

Zakažite pregled kod pedijatra ako dete:

– kašlje duže od nekoliko dana

– ima temperaturu od 38 °C ili višu

– otežano diše

– često ima bronhitis.

Ako dete iskašljava prebojeni sekret duže od nekoliko dana, otežano diše ili dok diše, čuje se kao da mu zviždi u grudima, obavezno ga odvedite pedijatru. Akutni bronhitis obično prolazi sam od sebe u roku od tri nedelje, uz savete lekara, ali ako se to ne dogodi, važno je konsultovati se sa pedijatrom zbog daljeg lečenja ili ispitivanja.

Kod neke dece može se razviti upala pluća, što se dešava u jednom od 20 slučajeva. Ako vaše dete često oboleva od bronhitisa i ima određene faktore rizika, lekar može da zatraži dalju dijagnostiku vezanu za druge plućne probleme poput hroničnog bronhitisa ili astme.

 

Kako pedijatri dijagnostikuju bronhitis kod dece?

Pre nego što urade fizički pregled, lekar će vas pitati:

  • Koje simptome dete ima
  • Koliko dugo simptomi traju
  • Da li dete ima istoriju oboljenja disajnih organa

Lekar će zatim pregledati uši, nos i grlo deteta i poslušati mu pluća. Na osnovu simptoma kao što su ’pištanje’, koje je tipično za bronhitis, ili ’krčanje’ koje može da ukaže na to da se infekcija proširila, kao i temperature odrediće terapiju. U slučaju da lekar posumnja na upalu pluća, može da zatraži i laboratorijske analize, briseve, kao i rendgenski snimak.

 

Lečenje bronhitisa kod dece

Lečenje bronhitisa zavisi od uzroka bolesti. U slučaju virusne infekcije nema potrebe za antibioticima, jer oni deluju samo na bakterijske infekcije. Umesto toga, lekar će preporučiti odmor i unos tečnosti. Kada su antibiotici neophodni, terapija obično traje od pet dana do dve nedelje, sa oralnim lekovima poput amoksicilina. Inhalaciona terapija sa bronhodilatatorima se ponekad preporučuje kako bi se olakšalo disanje i proširili disajni putevi, posebno kod dece koja imaju astmu.

Kućna nega podrazumeva sledeće korake:

– Hidratacija: važno je da dete unosi dovoljno tečnosti kako bi se sluz razredila i olakšalo iskašljavanje.

– Inhalacije: fiziološkim rastvorom ili toplom parom pomažu u smanjenju simptoma i olakšavaju disanje.

– Biljni sirupi: za olakšavanje iskašljavanja

– Simptomi poput temperature ili glavobolje: mogu da se tretiraju lekovima kao što su acetaminofen ili ibuprofen.

– Odmaranje: deca bi trebalo da što više odmaraju kako bi se organizam oporavio.

 

Kako sprečiti bronhitis kod dece?

Prevencija bronhitisa je ključna kako bi se smanjila učestalost infekcija disajnih puteva kod dece, jer bronhitis je zarazan. Budući da većina slučajeva akutnog bronhitisa uzrokuju virusi, često pranje ruku može pomoći u sprečavanju širenja.

Postoji nekoliko preventivnih mera koje roditelji mogu preduzeti:

– Izbegavanje infekcija redovnim pranjem ruku, izbegavanjem boravka u zatvorenim prostorima sa mnogo ljudi i minimiziranjem izlaganja zagađenju.

– Održavanje imuniteta dece pravilnom ishranom, dovoljnom količinom sna i vakcinacijom protiv gripa, koja značajno smanjiti verovatnoću za razvoj bronhitisa u sezoni prehlada i gripa.

Ostale metode prevencije uključuju:

  • Naučite dete da kašlje ili kija u savijeni lakat ili da na drugi način pokrije usta i nos prilikom kašljanja ili kijanja.
  • Izbegavajte pušenje u prisustvu deteta ili izlaganje deteta pasivnom pušenju i drugim zagađivačima.
  • Redovno vakcinišite dete, uključujući i vakcinu protiv gripa.
  • Obezbedite uravnoteženu ishranu, dovoljan unos vode i preporučeni broj sati sna svakog dana kako biste pomogli detetu da ostane zdravo.

 

Bronhitis kod dece je česta respiratorna infekcija koja, iako neprijatna, uz odgovarajuće lečenje i negu obično prolazi bez ozbiljnih komplikacija. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno lečenje ključni su za brži oporavak. Ako detetu potraje kašalj ili otežano diše, važno je da posetite lekara kako bi se postavila tačna dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje. 

 

U Puls Go odeljenju Specijalne bolnice „Puls Dedinje“ decu pregleda i leči prim. dr sci. med. Vesna Bogdanović, pedijatar sa 25 godina iskustva u radu. Kontinuirano se usavršava i prati sve kongrese, seminare i edukacije iz oblasti pedijatrije kako bi najmlađi pacijenti dobili najbolju medicinsku negu.

Doktorka Bogdanović obavlja sistematske preglede dece, vakcinacije, ultrazvuk kukova beba, pregled deteta pred polazak u školu, previjanja, inhalacije za decu, infuzije za decu, obradu pupčane vrpce, aspiracija nosa i usta, alergološke probe…

Sadržaj

TELEFON

011 7555 000

ADRESA

Neznanog Junaka 15, 11050 Dedinje